Mennyit keres egy virtuális asszisztens?

2021.12.30

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, mivel a bevételed (és a kiadásaid értéke) csakis rajtad múlik, de azért általános iránymutatással szolgálhatok.

1. Milyen óradíjban vagy projektdíjban dolgozol?

Amikor virtuális asszisztens lettem, 3000 Ft-os óradíjjal kezdtem, amit azóta már megemeltem: én már minimum 4000-6000 Ft körüli óradíjjal dolgozok vagy projektalapon. Attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat kínálsz, igen magas óradíjjal is számlázhatsz. Mivel én kínálok általános adminisztrációs feladatokat (4000 Ft/óra) és összetett marketinges feladatokat is ellátok (min. 6000 Ft/óra), illetve projektalapon is számlázok, így igen magas bevételre tehetek szert.

Heti hány órát tudsz dolgozni?

Heti 30-35 óra fölötti kiszámlázható munkaidővel nem nagyon tudsz számolni, és akkor már tele lesz a naptárad, mivel nagyon sok nem kiszámlázható munkaórát ölünk bele a vállalkozásunk fenntartásába: posztírás, passzív jövedelem építése, megkeresésekre válaszolás ajánlatszámítás, ajánlatírás, szerződéskötések, konzultációk, számlázás - és bőven tudnánk ezt a sort folytatni. A munkára fordítható időd 70-90%-a számlázható csak ki - az elején pedig még kevesebb, hiszen akkor az ügyfélszerzés és a munkákra adott jelentkezések még több időt visznek el.

Van mellette passzív jövedelemforrásod is?

Ha virtuális asszisztens vagy, csak akkor keresel, ha dolgozol is. Egy-egy szabadság, betegség vagy családi okokból történő kimaradás jelentősen csökkenti a bevételeidet. Passzív jövedelem forrásokra az oktatóanyagomban nagyon sok tippet és trükköt adok majd, így ha szeretnél valóban biztos lábakon állni és nem kétes MLM-ek csábításaiban bízni, mindenképpen érdemes a képzést megvenned!

Milyen adózási formát választasz és mennyi egyéb kiadásod van?

Én is vállalkozó vagyok: fizetem az adókat, az IPÁ-t, a kamarai tagságot, mellette Canva előfizetést, Google drive tárhelyet, adobe programokat - ezek és ezekhez hasonlók jelentik a főbb kiadásaimat. Emellett számolni kell különböző továbbképzések költségeivel is, illetve a használt eszközeid (telefon, laptop) amortizációjával is. A vállalkozásom fenntartásához szükséges havi kiadásaim általában 60-150 000 Ft között vannak - de szerencsére ennek a többszörösét ki is tudom termelni.


Mennyit keres akkor egy virtuális asszisztens?

Nem lehet megmondani, de ha van elég ügyfeled és nem félsz a munkától, akkor igen jól megélhetsz ebből. Az átlagos virtuális asszisztens keresete pedig egyszerre múlik az adott online vállalkozástámogató:

  • árazásán
  • kínált szolgáltatásain
  • kiszámlázható munkára fordítható idején
  • passzív bevételein
  • kiadásain

Hogy miért fontos erről beszélni? Mert akármennyire is szeretjük a munkánkat virtuális asszisztensként - azért mégiscsak a pénzért, és nem a munka szeretetéért dolgozunk elsősorban még mi, online vállalkozástámogatók is.